Yaz ve Spor

Havaların ısındığı günlerde form tutmak ve sağlık spor yapma oranı ve zamanları artmakta ve günümüz modern çağın sedenter yaşamında bu sportif aşırı aktiviteler bir çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Herkesin kafasında mutlaka ideal spor nasıl olmalı, nasıl kilo verebilirim, nasıl form tutarım, sağlıklı spor nedir gibi bir çok soru bulunmakta, yazımıza bu sorulara yönelik birkaç öneri ile devam etmekte fayda var.

Özellikle spora başlayacak her birey mutlaka bir dahiliye veya spor hekimi tarafından spor öncesi değerlendirilmelidir. Ailede kalp veya tansiyon gibi hikayesi olan kişiler mutlaka bir kardiyoloji uzmanı tarafından görülmelidir. Spor esnasında ani ölümlerin büyük kısmi kardiyolojik problemleri olan kişilerdir. Ortopedik şikayeti olanlarda mutlaka spor konusunda uzman bir hekim tarafından sportif sakatlıkları açısından değerlendirilip sporun tipi, miktarı süresi gibi konularda bilgi alınmalı ki olası bir çok problemle karşılaşma olasılığı azaltılsın. Mutlaka her kişiye, hastalığa ve yaşa göre yapılacak spor mutlaka vardır ve bu uzmanlar tarafından iyi belirlenmelidir. Aksi takdirde çok üzücü sağlık sorunları hayati problemler ortaya çıkmaktadır.

Düzensiz spor yapan bireyler sağlık problemleri ile daha da sık karşılaşmaktadırlar. Öncelikle düzenli bir spor aktivitesi belirlenmeli, bu aktiviteler hastanın yaşına ve sağlık yapısına göre iyi planlanmalı, örnek olarak hayatında hiç düzenli koşmayan bir kişi atletler gibi antrenman veya koşu programına girmemeli, hiç ağırlık kaldırmayan bir kişi halterciler gibi yüksek ağırlıklar altına girmemelidir. Düzenli spor idealde başlangıçta haftada üç ve kademeli olarak 2 günde bir ve en son haftada bir gün vücut rejenerasyonu için boşluk bırakarak, her gün olarak basamaklı program yapılmalıdır.

Spor öncesi hazırlık ve ısınma dönemi çok önemlidir.Yapılacak spora yönelik kasların esnetilmesi olası kas ve eklem sakatlıklarını aza indirgeyecektir. Kalp ritmini performansa yönelik ayarlamak içinde jogging gibi ön koşular bir çok spor için en uygun performans hazırlığıdır. Egzersiz süresince dinlenme süreleri en az egzersiz süresinin 1,5 katı olmalıdır 1 dakikalık egzersiz süresi sonrası en az 1,5 dakika dinlenme verilmelidir.Aktif zorlamalı egzersizlere kademeli olarak geçilmelidir,şu unutulmamalıdır ki her sporcunun bir limiti mevcuttur. Dünya şampiyonlarında kaldıramadığı kilolar, atamadığı basketler, goller veya kıramadığı rekorlar vardır. Vücudun potansiyel limiti mevcuttur bu sınırları zorlamamak gereklidir.

Spor sonunda en son basamakta mutlaka soğutma egzersizlerinin yapılması gereklidir. Bu hareketler kalbin ritmine ulaşmasına, zorlanan kasların esnetilmesine yönelik olmalı,birtakım kas eklem problemleri olanlarda egzersiz sonrası rejenerasyon ve ödemi azaltmak için buz uygulaması da yapılarak sonlandırılmalıdır.

SPORLA ve SAĞLIKLI KALIN

Prof. Dr. Bülent Bektaşer
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

LÜTFEN DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.